Home


Carol Dweck in Nederland

Woensdag 4 september 2019 was Carol Dweck in Nederland (NBC Nieuwegein). Samen met James Nottingham was ze te zien en te horen tijdens een ochtend en middag congres.

Carol Dweck oogt fragiel. Ze is klein van gestalte en beweegt traag, maar is nog helder van geest. Ieder die de YouTube filmpjes heeft gezien weet hoe ze spreekt. Traag maar indringend, en elk woord is precies goed. Ze is een wetenschapster pur sang. Ze reageerde passend op de kritiek die al enkele jaren gaande is dat haar onderzoek niet herhaalbaar is, althans dat er dan heel andere resultaten gemeten worden. Ze duidde goed hoe de context, de situatie, invloed heeft daarop. Een interventie heeft geen gegarandeerd resultaat, de hele context doet mee, en die is complex.

Ik gebruik zelf wel eens de puzzelstukjes die de motivatietheoriëen met elkaar verbinden. Voor elke situatie haken ze verschillend in elkaar. Dat maakt psychologie zo boeiend!

James Nottingham is een humoristische Brit met een goed verhaal, ook vanuit zijn eigen situatie. Een goede spreker, vermakelijk, maar ik kwam natuurlijk voor de inspiratiebron zelf: Carol Dweck.

Noot: Toch jammer dat het basisonderwijs zoveel beter vertegenwoordigd was dan het VO. We lopen in het VO achter mensen! Mindset is geen hype, het zijn basisinzichten. Je hebt er jaren voor nodig om ze in je eigen praktijk te operationaliseren. Dus begin er maar snel mee!

 

 
 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *