Home


Doorzettingsvermogen

Je komt ze wel eens tegen. Intelligente, aardige, empathische mensen die mede op basis van deze eigenschappen in een positie zijn gekomen. Maar na een tijdje zie je hun omgeving denken: ze slaan geen deuk in een pakje boter! Ze komen tekort om succesvol te zijn maar het duurt een tijdje voordat dit tekort een evident probleem wordt. Ze zijn immers zo aardig, en empathisch, en intelligent!

Angela Lee Duckworth, dochter van Chinese immigranten, startte een academische carrière en richtte zich in haar onderzoek op wat mensen succesvol maakt. Ze vond dat ze zelf qua wetenschappelijke prestaties bovengemiddeld presteerde, maar ze zag leeftijdgenoten die naast wetenschappelijk werk een onderwijsvernieuwingsbeweging in gang hadden gezet binnen een groot netwerk van scholen. Ze vroeg zich af wat deze mensen in huis hadden dat ze dit voor elkaar kregen.

Duckworth is onderdeel van een netwerk psychologen van verschillende Amerikaanse universiteiten die willen weten welke kwaliteiten mensen succesvol maken. Op hun lijstje staan bijvoorbeeld zelfcontrole, sociale intelligentie, optimisme en nieuwsgierigheid. Maar volgens Duckworth moet bovenaan ‘grit’ staan, een woord dat als vastberadenheid wordt vertaald, maar eigenlijk vind ik in dit verband doorzettingsvermogen beter. Het gaat erom dat je bij tegenslag jezelf bij elkaar raapt, en je opnieuw motiveert om je doel te bereiken. In haar onderzoek kwam Duckworth erachter dat mensen zelf een goed beeld hebben van de mate waarin ze kunnen  doorzetten. Vervolgens blijkt die inschatting een sterke voorspeller van succes in hun carrière, sterker dan bijvoorbeeld het gemeten IQ.

En dan nu het goede nieuws. Net als zelfcontrole, sociale intelligentie, optimisme en nieuwsgierigheid is doorzettingsvermogen te leren. Denk niet dat, omdat wij dit soort kwaliteiten aanduiden als eigenschappen, ze aangeboren en onveranderbaar zijn. Uiteindelijk is het gewoon gedrag en dus beïnvloedbaar van buitenaf en ontwikkelbaar van binnenuit.

Wie vaker zijn nek uitsteekt, zal ook vaker zijn neus stoten. De kunst is, om dit niet te zien als afgaan maar als onderdeel van een leerproces. In een kort filmpje somt Michael Jordan een lange serie fouten, mislukkingen en verloren finales op. Aan het slot meldt hij droogjes dat die allemaal nodig waren om de beste basketballer aller tijden te worden. ‘Grit’ is dus niet op volle kracht op je doel afgaan. Grote doelen worden bereikt via vallen en opstaan. Tegenslag is onderdeel van het uiteindelijke succes.

 
 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *